Questions? Call us toll free: 0430-431 80
Optimera förutsättningarna för lärkens rötskydd  • Stäng ej in lärken, den behöver alltså ventilation runt om. Till exempel som ett trallgolv är det viktigt att du tänker på luftventilation även under trallbrädorna, annars får du en väldigt fuktig miljö under trallbrädorna eftersom ett trallgolv ofta ligger närma marken/jorden. Fukten från marken måste därför snabbt kunna ventileras bort. Inget komplicerat utan du ska bara tänka på att det inte är helt tätt.

  • För stolpar gäller att du inte har matjord direkt intill stolpen. Gräv hålet lite större än stolpen och  fyll upp med grus intill istället.

  • Om du väljer att behandla lärken, till exempel för att bibehålla den rödaktiga tonen, är det viktigt att du använder ytskydd som är anpassade för lärk. Rådfråga din färghandlare.


 

 

Ekologiskt alternativ


Lärken är uppskattad för sina värdefulla egenskaper såsom röttålig, hårdhet utseende. Lärken är idag ett populärt alternativ till tryckimpregnerat virke, inte minst på grund av att det är ekologiskt och giftfritt. Eftersom lärken har en ovanligt hög andel kärnved kan man utvinna virke av ren kärnved med högt innehåll av hartser och syror vilket ger naturlig motståndskraft mot röta. Lärkens hårdhet är mellan furu och ek och den höga densiteten ger lärken stor styrka och en hård yta. Kärnveden hos lärken är naturligt rödaktig medan lärkträets yttersta splintved är vitgul. Splintveden har mindre motstånd mot röta, på Svenshults Såg är vi noga att maximera allt lärkvirke med kärnved.


Behöver lärken behandlas?Europeisk lark_shadow


Lärken har ett naturligt rötskydd. Om du väljer att behandla träet så hjälper du till att förlänga dess livslängd, dessutom spricker det inte så lätt. Om du inte behandlar det alls så får träet en vacker silvergrå patina. Om du önskar behålla träets rödaktiga färg ska du behandla med en uv-beständig olja. Lärkens harts bidrar till att oljan inte sugs in i träet på samma sätt som många andra trä, rådgör med din färghandlare vad som passar bäst. Även om du väljer att inte behandla lärkträet så bör du olja in ändarna, för att förebygga att ändträet spricker. Detta kan du med fördel göra varje år.


Bra att känna till


Eftersom lärken innehåller garvsyra så kan mörkare fläckar eller en flammig yta uppstå på träets yta. Detta försvinner oftast över en sommarsäsong, då regnvattnet hjälper till att skölja bort garvsyran i träets yta. Denna reaktion beror på att garvsyran reagerar med omgivande växter och träd samt i vissa fall även med partiklar i luften.


Intressant fakta


Lärkträdets betydelse har internationella traditioner sedan flera århundraden tillbaka. Till exempel i centrala och nordöstra Asien har lärkträdet särskild betydelse för kvinnor som kämpar med fertilitetsproblem. Genom att tillbringa natten under en lärk återfår barnlösa kvinnor sin fertilitet, enligt gamla seder.


I Europa är lärk ansedd som ett dekorativt och funktionellt träd. I själva verket är staden Venedig, i Italien, byggd nästan uteslutande av lärkträ. Vid samma tid i England, delade “Society of Arts” ut guldmedaljer till de som lyckades med den bästa lärkträdsodlingen och uppsatser skrevs om dess ekonomiska betydelse.Boulebanor i lärk från Svenshults SågBoulebana


I Laholm ökar ständigt intresset för boulespel. Därför har Laholms kommun gett grönt ljus till att bygga ytterligare 9 boulebanor vid Folkhälsocentrum. Läs hela artikeln i Laholms Tidning här >>