Questions? Call us toll free: 0430-431 80

Om oss

Flygfoto_small


Gammal tradition i toppmodern tappning


Anders är tredje generationen på gården. Hans farfar köpte fastigheten 1906. Då fanns inte ett fullvuxet träd så långt ögat räckte, bara nyplanterad skog.

– En 96-årig dam i byn berättar att man kunde stå på kullarna och se havet när hon var ung, säger Anders.

Idag syns inget hav, bara grov barrskog. Det som planterades i början av förra seklet är moget för skörd.

Anders pappa Assar Svensson startade sågverket på 1950-talet. Det som sågades blev till emballage, bland annat grönsakslådor. Anders och hans bror gick in som delägare 1984, men så kom byggkrisen på 1990-talet och verksamheten avvecklades.

– Jag arbetade borta under några år, men sågbänken fanns kvar och efter ett tag började folk fråga om vi inte kunde såga åt dem, minns Anders.

Lönsammare såga själv


Den gamla sågbänken väcktes till liv och fram till 2004 tillverkade Anders även emballage. Efterfrågan på byggmaterial ökade så mycket att han investerade in en Logosol Låks 500 ramsåg och en Logosol PH260 panelhyvel. Sågbänken fick vara kvar för att producera block till ramsågen, men sjunger nu på sista versen.

– Efterfrågan har ökat så mycket att jag inte hinner med. Jag köper in allt mer sågat virke, men marginalen är sämre på det jag köper jämfört med när jag sågar själv, konstaterar Anders.

Nu har han investerat 700 000 Euro (ca 5,6 milj SEK). Ramsågen från Logosol blir kvar och ska automatiseras. Ett nytt såghus står färdigt och där ett cirkelsågverk av största modellen har installerats. Det är utrustat med kantverk och all tänkbar automatik.

Matar ramsåg och hyvel


Cirkelsågen ska automatiskt mata ramsågen med block. Medan blocket sågas, ska Anders såga andra dimensioner med cirkelsågen. På så sätt får han två produktionsflöden och betydligt högre kapacitet. När han nu investerar så mycket och satsar på ett cirkelsågverk av industriell storlek, varför behåller han ramsågen?

– Precisionen och sågytan är oslagbar. Kunderna accepterar inte den råa ytan från en cirkelsåg, svarar Anders.

Han har några produkter i sortimentet, som kräver ramsåg. En av dem är fasadbrädor med två finsågade ytor och ohyvlade kanter. Det uppskattas av byggare som kan vända brädorna hur som helst och ändå få en målningsvänlig yta utåt.

Hyveln har betalat sig


Det cirkelsågade virket ska gå vidare till panelhyveln. När det ska hyvlas har sågytan mindre betydelse. Hyvelmaskinen köptes redan 2002 och har betalat sig många gånger om.

– Det borde ha suttit ett räkneverk på hyveln redan från början. Idag vågar jag inte uppskatta hur många meter som gått genom den, säger Anders som berömmer maskinen för att den på samma gång är driftsäker och ger ett bra resultat.

Även PH260 har fått flytta med till det nya såghuset. Om behovet av hyvling ökar, kan den få sällskap av ytterligare en maskin eller av en större hyvel. Men i dagsläget finns inga skäl att byta ut denna slitvarg.  Och alla investeringar till trots är det kunskapen om trä som är orsaken till ökad efterfrågan.

– Kunderna är företag, byggare och privatpersoner. De vill ha rätt sorts virke och nöjer sig enbart med den bästa kvaliteten, säger Anders Assarsson.

Av Janne Näsström